Étteremkritika

Már régóta érlelődött bennünk, ételszerető emberekben az a gondolat, hogy véleményt alkossunk hazánk éttermeiről, és nem mellesleg (lehetőleg) jól érezzük magunkat az adott hónap utolsó csütörtökjén - egy közös vacsora, vagy ebéd erejéig.

Fotóink

Ajánlott rendezvények

... azt is mondhatnánk, hogy "CSUHAJ". Tehát Jóétvágy A Hónap Utolsó Csütörtökjén.

2012.12.02. 19:09 Csuhaj

A gesztenye is meghódítja Budapestet!

Címkék: Címkék

maroni másolata.JPGProvence után ismét csak elcsábultunk egy kellemes kóstolásra; pedig most nem is étteremtesztről lesz szó. A Lucullus BT a Prima Maroni Kft.-vel karöltve a gesztenye mindenféle felhasználását mutatta be egy esten, ahol több ismert íz mellett vadonatúj ízek jöttek létre desszertekben. A sós-édes gesztenyepárna lett a kedvencünk - ez egészen elképesztő irány, és igencsak úttörő is. Fenomenális volt. A többi desszert is jó és "korrekt volt". 

A sajtóközlemény: 

A gesztenyeszezont népszerűsítendő került sor a Lucullus BT első nagy szelídgesztenye-kóstolójára Budapesten, a patinás Uráni Filmszínház kávézójában. Az esemény együttműködő partnere a prémium gesztenyés termékeket gyártó Prima Maroni Kft. volt. 

A gesztenye – a világ egyik legcsodálatosabb gyümölcse ” – mondta el az eseményen Schweickhardt György, a családi tulajdonban lévő Prima Maroni Kft. ügyvezetője, cukrászmester, aki mintegy 35  éve foglalkozik gesztenyével. “Tápláló és egészséges, bár héjas gyümölcs, összetétele mégis a zöldségekéhez áll a legközelebb. Jelentős mértékben tartalmaz élelmi rostot, B1, B2, B6, C, E vitaminokat, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet és foszfort is.  Kalóriatartalma viszont alacsony. A szelídgesztenyéből készült ételek bármely korosztály egészségmegőrző étrendjébe illeszthetőek, a gesztenye korszerű tápanyag, amit több ezer éve ismer az emberiség. Fogyasztása jót tesz vérszegénység és erőtlenség esetén, a sportolóknál pedig jól pótolja az energiát és ásványi anyagokat. A gesztenye a ma rendkívül népszerű Paleo-étrend fontos részét is képezheti” – tette hozzá a vállalat vezetője.

Örömmel tölt el minket, hogy a Prima Maroni Kft. bennünket kért fel néhány vadonatúj, a piacra még be sem vezetett termékeinek tesztelésére, azokból és hagyományos gesztenyéből sós-és édes gesztenyedesszertek, csokoládék megalkotására” – mondta el az egyetemes gasztronómiát 10. éve népszerűsítő Lucullus BT gasztronómiai egyesület alapító/elnöke, Turóczi Gábor.

 Az eseményen debütált a vállalat két vadonatúj terméke: a gyorsfagyasztott gesztenyés finomság diópürével és a gyorsfagyasztott gesztenyetorta.

A Maroni termékekből Király Anita, a Lucullus BT csokoládékészítője készítette el a desszerteket:

* sós gesztenyekenyér (gesztenyeliszt, szemes gesztenye, olíva)

* párna-grissini (grissini tészta, gomba, zsálya, szemes gesztenye, hagyma)

* macaron (gesztenyeliszt, gesztenyés-tejszín, gesztenyés sárgabarack jam)

* sweet kosárka (linzer tészta, gesztenyeliszt, megy jam, édes gesztenyemassza)

* diós piskóta (diós gesztenyemassza, diós gesztenyehab, dió)

* gesztenyés trüffel (53%-os ghánai Elit csokoládé, szemes gesztenye)

 

Az édes termékekhez Petzold Attila sommelier egy 2011-es Tokaji Kései szüretelésű Hárslevelű bort társított, míg a sós desszertekhez a Takler pincészet 2012-es Szekszárdi Kékfrankos Rozét ajánlotta.

 

További információ:

Prima Maroni Kft. 

E.mail: info@maroni.hu 

Telefon: 061/277-7150

www.maroni.hu 
www.gesztenyemarci.hu

Szólj hozzá!

2012.09.26. 09:38 Csuhaj

Provence meghódítja Budapestet

Címkék: étteremkritika cafe provence bistro

logo.jpgNos a következő írás sem lehet "számszerűsíthető", hiszen egy étterem "újranyitóján" jártunk. Ugyanakkor vétek lenne nem beszámolni róla, hisz egy olyan helyről van szó, ahol túl sok bűbájjal találkoztunk. A Café Provence Bistro-ban nagyon finom ételek, rengeteg szeretet, odafigyelés, családbarát szolgáltatások és autentikus Provence hangulat voltak a jellemzőek. Óriási vacsora volt, nagyon profi rendezvényszervezés, okos welcome, az étterem simán versenyezhet a legjobb francia étterem címért Budapesten. Házi kenyér, saját macaron, aranyos -közvetlen tulajok, ügyesen kitalált ételek, amelyek némelyike ázsiai behatást is hordoz, saját gyümölcsöskert, önnön termesztett fűszerek, és holnapután estig folytathatnánk - egyszóval nagyon rendben van itt minden! Ha valaki ide szeretne jönni, akkor nagyon jó szívvel ajánljuk a helyet; az elfogyasztott ételek egytől-egyik kiválóak voltak.

Cím: Budapest II., Hidegkúti út 81.

A kiadott sajtóközleményük:


Folytatódott a Lucullus BT és a TableFree.hu “intelligens asztalfoglalási
rendszer” közös világmegismerő, étel- és étterembemutató projektje, a
“TableFree Világkonyha”. A szervezők hűek maradtak az eszméhez, hogy az
“ételeken keresztül ismerjék- és ismertessék meg a világot”.
A sorozat 2. állomásán hamisítatlan provence-i ízekkel ismerkedtek meg a
résztvevők Budapest autentikus provence-i éttermében, a Café Provence
Bistro- ban. “Bizonyára sokan ismerik a “St Tropezi csendőr”, a “Provencei
fűszeres”, vagy “Bor, mámor, Provence” c. filmeket, és ha igen, akkor nem
tudom elképzelni, hogy valaki ne szeressen bele Provence-ba” – mondta el
Turóczi Gábor, a Lucullus BT alapító/elnöke.  “A végtelen hosszú
levendulamezők, a kakukkfűtől és más zöldfűszerektől terhes levegő, a
frissen sajtolt olívaolaj zamata és a piacon két bácsika sajtokról órákig
zajló “vitatkozása” – mindez ínycsiklandó minden  valamirevaló gurmé
számára” – tette hozzá Turóczi Gábor.
Márpedig a Café Provence Bistro ilyen hely. A hely tulajdonosai Szerdahelyi
Gábor és Szerdahelyi Gabriella Párizsból vittek New Yorkba egy jó “nagy
adagot” a francia kultúrából, és megalapították ott a “Le Refuge” provence-i
éttermet. A közel 30 évig működő intézmény a TOP100 étterem közé is bekerült
az amerikai metropoliszban. A házaspár eztán Magyarországra költözött  és
megnyitották a Café Provence Bistro-t, amely ízletes-szezonális francia
bisztrókonyhával, gasztronómiai maximalizmussal és rendkívül családbarát
környezettel várja a vendégeit.
Alex Van Damme, a TableFree.hu oldal ötletgazdája is örvendetesnek találta a
tényt, hogy Budapest újabb “francia kinccsel” gazdagodott.  “Érezzük,
tudjuk, mely éttermeket kell ajánlanunk a TableFree Világkonyha sorozatba –
és ismét jól választottunk” – tette hozzá Alex Van Damme.

Az étteremnyitónak is beillő eseményen a következő volt az üdvözlő menüsor:

* Amuse bouche: lazac rilette
* Tapas-trió tálak:
Provence-i garnéla
Mediterrán tapenade
Házi füstölt libamell
Toulouse-i csiga ragu
Provence-i pácolt feta
Céklával-gyömbérrel marinált lazac

*Főétel
Őszi szárnyas variáció, savoyarde burgonya, házi szilva-birsalma chutney

*Desszert
New Yorki sajttorta, Tarte Tatin, csokoládémousse, francia csokoládétorta,
macaron

Szólj hozzá!

2011.11.26. 17:22 Csuhaj

Gold bistro

Nos, tényleg feléledünk, és tényleg a Gold Bistro-ban jártunk utoljára. Az estről nem adunk közre számszerűsíthető kritikát, mivel egyrészt a hely csak nekünk nyitott ki este, tehát objektíven nem értékelhető, másrészt meg vagy tizenöten voltunk. A vacsora egyébiránt jól sikerült; izgalmas ízekkel találkozhattunk.

Ezeket fogyasztottuk: 

Zöldborsópüré-leves fűszeres krutonkockákkal 
Korianderes lencsesaláta pirítóssal
Tormás tonhal-tatár zöldségekkel
Citromfüves vajhalfilé, fokhagymás tagliatellével, paellakagylóva
Csirkemell brokkolipürével, pepperónis sajtmártással
Sous-vide vaddisznótarja grillezve, csomboros burgonyafőzelékkel
Grillezett füstölt mozzarella, cukkinis rizzsel, fűszeres paradicsomsalsával
Thai zöldséges rizs, kacsamellcsíkokka
Hideg mákfelfújt Bourbon-vanília-mártással, mascarponekrémmel
Csokoládémousse-kocka feketeribizli-raguval

Néhány fotó az estről: 

 

Szólj hozzá!

2011.09.21. 09:06 Csuhaj

A Konopizza a feje tetejére állítja a pizzavilágot

Címkék: konopizza

 


Jelentjük: feléledünk, tehát reszkessetek, rossz vendéglők! Rendhagyóan indulunk, ugyanis egy kedves barátunk felhívta a figyelmet a most nyílt budapesti Konopizza étteremláncra, amely, állítólag: tölcsérből kínálja saját magát. Nos, ez már így, elmondva is eléggé bizarr, ráadásul gyorskaja, ezért megnéztük a helyet, amely a Mammut I., 3. emeletén található. Mivel a hely gyorsétterem, ezért hosszas beszámolóra ne számítsatok, de azért egyfajta értékítéletre - igen. Egyébként a jövőben sem lesz "szöveges" rész a kritikáknál (reszkess Gold bisztró, mert oda megyünk legközelebb!), mivel sajnos pont idő híján szüneteltettünk egy kicsit. Ebben a konkrét posztban sem lehet számszerűsíteni a pontokat, de a véleményünket elmondjuk. És kész :-)

Nos,a Konopizzáról. A tölcsér = maga a pizzatészta, amelyet a szuperszállodáiról ismert Boscolo csoport "szakácsfeje", Rossano bácsi fejlesztett ki. Elősütve és fagyasztva disztribútolódik a világ minden olyan tájára, ahol van Konopizza bolt. 

A tölcsér ötletes, de szerintünk van benne sok keményítő, vagy kötőanyag, amitől fogva nem esik szét. Reccsenős és puha, fura kettőség. Nem ázik át, de azért enyhén folyaszt felűlről, ha nem vigyázunk. Nyalni is lehet, mint a fagyit, de azért inkább rágjuk, ha lehet. 

Fogyasztottunk egy Capricciosa-t és egy Guiseppe-t. Előbbi főtt sonka, gomba, oliva, mozzarella és paradicsomszósz összetételű, a másikban darált hús, paprika, lilahagyma, és mozzarella volt. A várakozásunkat felülmúlta mindkettő: azt hittük, valami hitványság lesz az egész, de nem. Nagyon zamatosak az alapanyagok, és látszólag frissek is. A mozzarella nyúlik, mint az istennyila, ami jó, de bénázásra is okot adhat. A hús finom, puha, a lillhagyma eszméletlenül jó. Egy próbát megért, és remek alternatíva a török gírosz, trappistasajtos Donpepe és mekdönci mellé. Kicsit úgy éreztük magunkat, mint egy elvarázsolt kastélyban. Van nekik édes pizzájuk is, de azon még gondolkodunk egy kicsit. Ja, és nincsenek fotók, mert pont ott fogyott ki az elem... Legközelebb...

 

 

 

Szólj hozzá!

2010.11.27. 22:59 Csuhaj

Gesztenyéskert: 8,9/ 10 ↓

Címkék: gesztenyéskert (szécsény)

 

8. ülésünkön ismét a Doman Magdika és Doman László által vezett Gesztenyéskert étteremben tettünk látogatást. Az apropót egy igazi magyar kacsalakoma adta.
 
 
  

Szólj hozzá!

2010.10.04. 21:56 Csuhaj

Wang mester étterem: 9,05/10

Címkék: wang mester étterem

 7. ülésünkön a Magyarországon immár 18. éve tartózkodó Wang Qiang kínai sztárszakács Gizella úti éttermét tekintettük meg. A hely Magyarország legjobbjai közt szerepel, rendszeresen jó helyezést ér el a különböző étteremkalauzokban. Pekingi, ujgur és hunani ízek után eredtünk. Az ételek rendkívül ízletesek voltak.

 

 

Szólj hozzá!

2010.04.19. 13:45 Csuhaj

Bangkok House: 8,3/10

Címkék: bangkok house

6. ülésünkön a Só-utcai thai éttermet tekintettük meg, amiről már hallottunk jó párszor korábban. Budapest egyik legrégebben működő thai étterme főleg a külföldi turistákra specializálja magát, inkább "európai-thai" stílusban nyomja, viszont meglehetősen autentikus, jók az ételei, és elmondhatjuk, hogy az ár-érték arány is.

Szólj hozzá!

2009.11.28. 11:48 Csuhaj

Gerlóczy kávéház: 7,5/10

Címkék: gerlóczy kávéház

5. ülésünkön a Gerlóczy Kávéházban jártunk, amely kávézó, látványbüfé, étterem , hotel - minden egyszerre, és ez kicsit a baja is. Sok minden jó, viszont sok minden - nem. Kiváló adottságokhoz átgondolatlan ételkoncepciók és nagyon egyszerű, sokszor jellegtelen, hibás ételek társulnak. Ezek helyenként finomak.

1 komment

2009.08.04. 12:07 Csuhaj

Gesztenyéskert: 9,3/10

Címkék: gesztenyéskert (szécsény)

4. ülésünkön a Doman Magdika és Doman László testvérpár által vezett Gesztenyéskert étteremben tettünk látogatást Szécsényben, Budapesttől mintegy 1 óra 20 percre. Magdika, a séf ízletes magyar/palóc ételekkel várja a vendégeket, melyek hozzáértéssel, remek alapanyagokból és szívvel-lélekkel készülnek. 

3 komment

2009.06.12. 21:50 Csuhaj

Artesano: 9,5/10

Címkék: artesano

3. ülésünkön a spanyol Artesano tapas bár- és étteremben jártunk. A hely már egy éve működik, és nemrég fuzionált az ex-Tapéria de Sergióval is. A séf, Sergio a rusztikus tapas vonalért felel, míg Jarabek Bence étteremtulajdonos a modern spanyol konyhát próbálja itthon népszerűsíteni.

3 komment

2009.04.28. 21:47 Csuhaj

Savannah: 8,6/10

Címkék: savannah

2. ülésünkön a  2008. decemberében megnyílt afrikai étteremben, a Savannah-ban jártunk. A hely népek olvasztótégelyeként és music clubként is funkcionál. A hely nagy űrt hivatott betölteni, hisz az elmúlt években nem igazán élvezhettünk igazi afrikai ízeket Magyarországon. Az étterem előnye hátránya is egyben: az étlapon legalább harmincféle ország nemzet specialistásait vonultatják fel, óriási választékban.

 

 

Szólj hozzá!

2009.04.06. 11:12 Csuhaj

Anonymous: 5,44/10

Címkék: anonymous

1. ülésünkön a Vajdahunyadvárban található Anonymous étteremben jártunk. A létesítmény kicsit kitolta magának a "Torkos Csütörtököt", ezért március végén is 50%-os kedvezményben részesültünk.

Rövid értékelés

Az étterem a tökéletes turistacsapda jelképe:  drágán ad nagyon egyszerű dolgokat, fantázia nélkül, elrontott díszítéssel, nagy adagokkal. Az atmoszféra nyomasztó, a régi-vár pince feeling kiegészítve prosztó gipszkartonnal és kényelmetlen székekkel. Az étterem majdnem kong az ürességtől, a cimbalmos unottan cimbalmozik...

4 komment

2009.02.27. 14:00 Csuhaj

Olimpia: 9,6/10

Címkék: olimpia

 

0. ülésünkön a Takács Lajos által vezetett Olimpia étteremben jártunk. Az alapötlet szuper, a hely remek, az ételek jók, izgalmasak. Atmoszféra jó. Nincs étlap, aznap lehet megtudni, hogy mi a napi menü. 5-6 fogás naponta. Remek ár-érték arány - 1 fogás 500 Ft, 2 fogás 1250 Ft, 3 fogás 1450 Ft. Igyekvő konyha, "szinte" határok nélküli gasztronómia, szakértelem, alázat. Magyar konyha, nemzetközi kitekintéssel. Alapanyagok frissek, nem olcsóak, nagyszerűek. Izgalmasan ötvözi a kultúrákat. Ingyen szikvíz az ételekhez.

1 komment